Sigur că aţi auzit de astenia de primăvară şi astenia de toamnă, dar le-aţi luat în serios?! Psihologii ne avertizează că asteniile pot duce la depresii şi uneori, chiar şi la sinucideri, aşa că trebuie să fim atenţi la stările noastre psihice. Anotimpurile de tranziţie sunt cele vinovate de aceste astenii, schimbările bruşte de temperatură sunt aspecte care se răsrâng asupra organismului nostru, aşa că trebuie să fim atenţi dacă dintr-o dată, ne simţim mai obosiţi sau somnul nu mai este aşa de liniştit ca până acum.
Principalele simptome
Principalele simptome ale asteniei sunt stările continue de oboseală, somnul neliniştit, lipsa poftei de mâncare şi automat, pier¬derea greutăţii, stări de somnolenţă, lipsa energiei, dorinţa de a mânca mereu “ceva dulce”, lipsa de concentrare, dorinţa de a petrece cât mai mult timp singuri şi feriţi de zgomote. Din păcate, astenia se întâlneşte la toate categoriile de vârstă, de la copiii mici la bătrâni şi nici nu există un medicament miraculos care să ne scape sau să ne ferească de astenie.
Ne ajută dieta
Ca şi în cazul altor afecţiuni, punem accentul pe dietă. O alimentaţie sănătoasă ne ajută să combatem asteniile şi să fim din nou în formă. Avem nevoie de o dietă bogată în vitaminele liposolubile (A,D, E, K), pe care le găsim în lactate, gălbenuş de ou, salată verde, varză roşie, morcov sau urzici. Nu trebuie să lipsească nici complexul de vitamina B din alimentaţia noastră, aşa că trebuie să consumăm fasole, mazăre, soia şi nuci, bogate în vitamina B1, care ajută sistemul cardiovascular, nervos şi digestiv, peşte, carne şi ouă, care sunt bogate în vitamina B6 şi care ajută la funcţionarea corectă a celulelor nervoase. Cum toamna suntem predispuși la răceli şi gripe nu uitaţi de importanta vitamina C care ne ajută şi protejează împotriva lor. Vitamina C se găseşte în fructe proaspete de kiwi, clementine, portocale, lămâi, morcovi, roşii, ardei gras dar o putem obţine şi din sucurile preparate acasă din alimentele amintite.
Plimbări şi exerciţii uşoare
Nu uitaţi să căutaţi soarele, plimbările scurte în aer liber sub razele soarelui sunt optime pentru ridicarea moralului şi deconectarea de la stresul cotidian. Faceţi exerciţii câteva minute pe zi, chiar dacă nu doriţi să faceţi mişcare şi nici să auziţi zgomote puternice. În fiecare dimineaţă, puneţi-vă o muzică veselă, antrenantă şi faceţi câteva exerciţii uşoare, care să vă pună sângele în mişcare. Dormiţi în linişte şi faceţi tot posibilul să mergeţi la culcare înainte de ora 23.00 şi să dormiţi cel puţin 7 ore şi jumătate. Dacă simţiţi că somnul este, în continuare, neliniştit, apelaţi la trucurile pe care vi le-am mai prezentat: deschideţi fereastra dormitorului cu câteva minute înainte de culcare, stingeţi televizorul, utilizaţi o veioză cu lumina blândă şi utilizaţi cearceafuri curate, albe.
Plângeţi!
Am lăsat la final poate cel mai neobişnuit truc pe care îl recomandă psihologii în cazurile de astenii şi de depresii: plângeţi. Dacă starea psihică vă cere să petreceţi timp singuri şi să plângeţi, atunci eliberaţi-vă şi daţi frâu lacrimilor; vă veţi simţi mult mai bine.
Rubrica realizata de, Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale.