Deoarece nu se cunosc cauzele asteniei de primăvară, puteţi evita agravarea simptomelor de oboseală, prin întărirea sistemului dvs. imunitar cu vitamine, printr-o alimentaţie corectă, prin gimnastică uşoară şi prin control al eventualelor alergii de care suferiţi.Puteţi încerca, de asemenea, diferite terapii alternative pentru a determina care dintre ele este cea mai eficientă pentru dumneavoastră. Asiguraţi-vă că nu încercaţi să faceţi mai mult decât puteţi, în fiecare zi. Odihniţi-vă din belşug, fiţi foarte atent cu alimentaţia dumneavoastră şi faceţi în mod regulat o gimnastică uşoară.
ALIMENTAŢIA ŞI DIETA
Evitaţi cofeina, alcoolul, zahărul rafinat,făina albă, sarea şi alimentele prăjite, conservate, bogate în grăsimi, în favoarea cerealelor integrale, a fasolei, a orezului, a peştelui şi a fructelor şi legumelor proaspete. Adăugaţi în alimentaţia dvs. alge comestibile, ciuperci shiitake şi lemn dulce.Consumul a două căpăţâni de usturoi pe zi poate contribui la stimularea activităţii antibacteriene şi antivirale a sistemului dvs.imun.
Coenzima Q10 şi vitamina B12 sunt suplimente nutriţionale ce pot diminua simptomele.O combinaţie de acid malic şi magneziu poate contribui la ameliorarea asteniei de primăvară şi a durerilor musculare.Lecitina din ou, luată la mese, poate stimula imunitatea şi asigura un plus de energie. Alte vitamine cu efect stimulator asupra sistemului imun sunt vitamina C şi vitamina A(beta-carotenul), care sunt antioxidante naturale. Vitaminele B5 şi B6, zincul, seleniul, manganul şi cromul joacă de asemenea un rol de fortificare a sistemului imun.
Aminoacidul triptofan, care se găseşte în diverse alimente, poate fi util pentru anumite simptome şi, deoarece ajută organismul să sintezizeze serotonină, un sedativ natural, poate contribui la normalizarea somnului. Totuşi, nu îl luaţi ca supliment dacă aveţi hipertensiune arterială sau dacă luaţi antidepresive.
FITOTERAPIA
Echinacea şi ciupercile shiitake conţin oligozaharide, cunoscute drept imunostimulatoare extrem de puternice; se consumă numai în doze moderate, conform prescripţiilor unui fitoterapeut calificat. S-a demonstrate că goldenseal măreşte activitatea leucotrienelor şi are efecte benefice în astenia de primăvară. Se spune că lemnul dulce are proprietăţi antivirale.Silimarina, poate ameliora tulburările hepatice de care suferă unii pacienţi.Muşeţelul nemţesc, brusturele, coada şoricelului şi ginsengul asiatic sunt cunoscute ca având efecte imunostimulatoare şi pot fi benefice în astenia de primăvară, dacă sunt luate cu regularitate. Consultaţi un fitoterapeut calificat pentru instrucţiuni mai specifice.
PLANTELE CHINEZEŞTI
Un amestec preparat, disponibil în comerţ sub denumirea de Formula astragalus zece, conţine ginseng asiatic, lemn dulce, astragalus şi alte plante, sub formă de pulbere sau tablete.
PRESOPUNCTURA
Apăsarea cu blândeţe a punctelor vezicii biliare poate contribui la ameliorarea oboselii şi a depresiei, precum şi la fortificarea sistemului imun.
ACUPUNCTURA
Un acupunctor poate efectua mai multe tratamente, în încercarea de a normaliza şi echilibra sistemul imun.Strategia terapeutică poate cuprinde şi amplificarea energiei vitale, hrănirea sângelui şi întărirea spiritului.
MEDICINA PSIHOSOMATICĂ
Meditaţia, relaxarea progresivă, vizualizarea ghidată, qigong şi yoga sunt tehnici ce pot contibui la amelioarea simptomelor de astenie de primăvară.Ele vă pot furniza energie suplimentară, tocmai fiindcă reduc stresul.
Rubrică realizată de,
DR. MIRON IOAN
medic primar de familie
doctor în ştiinţe medicale