ALEGERI PARLAMENTARE 2016. S-au deschis secţiile de votare. Vezi noutățile acestor alegeri și unde poți vota

2.071

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţa, la ora 7.00, în toată ţara, peste 18,8 milioane de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în România sau în străinătate fiind aşteptaţi să îşi aleagă reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani. La acest scrutin s-a revenit la votul pe liste de partid, fiind totodată introdus şi votul prin corespondenţă în Diaspora.

Cea mai importantă schimbare: sistemul electoral. Nu mai votăm nume, votăm partide. Pe buletinul de vot, vedeţi siglele unor formaţiuni, urmate de lista de candidaţi propuşi. Mai puteţi pune ştampila, bineînţeles, şi numele unor candidaţi independenţi, acolo unde sunt. Dacă vi se pare familiar, nu este întâmplător. Aţi votat la fel la mai multe scrutine parlamentare. Ultima dată, în 2004. Anul acesta am renunţat la sistemul uninominal mixt, folosit la ultimele două scrutine generale, şi am reintrodus sistemul proporţional pe liste.

S-au luat măsuri suplimentare pentru evitarea faudei la vot. Premieră absolută este filmarea în secţiile de vot, după ora 21.00, la închiderea urnelor. Pentru a evita orice suspiciuni de fraudă, toate operațiunile care vor avea loc în secția de votare vor fi înregistrate audio – video, neîntrerupt, până la încheierea întregii activităţi în secţie.

S-a introdus tableta anti vot multiplu. Când intraţi în secţia de vot, sunteţi întâmpinaţi de un operator de calculator. El descoperă imediat dacă aveţi drept de vot şi dacă aţi încercat să votaţi şi la altă secţie. Asta cu ajutorul actului dumnevoastră de identitate şi a unui soft creat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Tot datorită acestui sistem, aflăm în timp real prezenţa la vot. Programul a fost folosit şi la alegerile locale din 5 iunie.

Altă noutate, votul prin corespondenţă. Pentru prima dată românii din străinătate au avut posibilitatea să aleagă dacă vor să voteze la secţie ori în plic. Au fost îndelungi dezbateri pe acest subiect după alegerile prezidenţiale din 2014. Numai că acum, când au posibilitatea, cetăţenii români din diaspora nu prea s-au înghesuit să voteze la distanţă. Puţini au cerut buletine de vot prin poştă şi mai puţini le-au şi trimis înapoi în ţară ştampilate.

Alt subiect care a atras multe discuţii aprinse: numărul de parlamentari. După ce în 2012, pe sistem uninominal, am avut 588 de aleşi, acum avem o normă de reprezentare ceva mai mică. Şi alegem în total 464 deputaţi şi senatori.

Județul Bacău va fi reprezenat în Parlament de 10 deputați și 4 senatori.

Foarte important de reţinut, românii din afara graniţelor pot vota doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă ţară şi pot dovedi acest lucru. Românii care se află în străinătate ca turişti sau în interes de afaceri nu pot vota.

Româini din țară pot vota doar în județul unde-și au reședința. 

Prezența la vot poate fi urmărită în timp real pe site-ul http://prezenta.bec.ro/

În Buhuși sunt există 12 secții de votare:
screen-shot-2016-12-11-at-08-34-28

screen-shot-2016-12-11-at-08-34-50

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here