Ai incercat sa te mentii productiv muncind de acasa? Iata ce trucuri poti folosi pentru a-ti creste randamentul!

1.200

De cand s-a impus starea de urgenta, parca timpul a stat pe loc. Oamenii au asteptat nerabdatori ca aceasta perioada sa treaca si sa revina la normal, insa, in tot acest timp, multe persoane au lucrat de acasa si s-au luptat sa ramana productive.

Multe companii au adoptat fara sa isi doreasca munca la domiciliu pentru angajatii lor, cu speranta ca vor supravietui perioadei care va urma si cu incredere in statisticile care promiteau ca oamenii sunt mult mai productivi acasa.

Totusi, nu a existat o etape de planificare, organizare si informare a oamenilor. Totul s-a produs peste noapte, fara sa fie cunoscute in totalitate uneltele de lucru si poate chiar fara sa fie intelese exact cerintele. Acum, dupa ceva timp de lucru de acasa, se poate trage o concluzie.

Oamenii au petrecut mai mult timp incercand sa isi inteleaga atributiile, sa transmita informatii unul altuia, explicand in multe ore de conferinta online care sunt asteptarile si ce anume trebuie sa se intample. Acest timp de organizare fortata a atarnat greu in balanta productivitatii. Daca se adauga si izolarea sociala, instabilitatea financiara si teama permanenta de a ramane fara locul de munca, sansele de pastrare a concentrarii scad semnificativ.

Cu toate acestea, s-a deschis o noua era pentru munca de la distanta si cu siguranta va deveni o optiune din ce in ce mai prezenta in viata tuturor. Nu mai ramane decat sa se demonstreze ca poate exista productivitate si de acasa!   

 Unde se ascunde productivitatea?

Productivitatea este un efect al folosirii cunostintelor, timpului si energiei in favoarea rezultatelor. Iata ce inseamna fiecare:

  •  Cunostintele: nu le-ai pierdut odata ce ai inceput sa lucrezi de acasa. Esti la fel de pregatiti sa iti continui activitatea. Ba mai mult, lucrand din propria locuinta, te poti dedica in liniste sa acumulezi din ce in ce mai multe informatii. Cursurile online pot fi o varianta extrem de buna si ieftina de a afla lucruri noi, la fel si cartile pe care le-ai tot cumparat, cu gandul ca, la un moment dat, vei avea timp sa le deschizi.
  • Timpul: este motivul invocat de cei mai multi oameni atunci cand nu reusesc sa termine ceva. Insa, orele petrecute in trafic pana la serviciu acum pot fi reinvestite. Poti castiga cel putin 60 de minute pe zi, pe care le poti folosi cu succes in munca pe care o faci. De asemenea, cumparaturile la mall care ocupau inainte o zi intreaga, pot fi reduse la numai cateva minute. De exemplu, daca ai nevoie de o pereche de pantofi de dama pentru tinuta pe care vrei sa o imbraci in prima zi dupa izolare, poti comanda modelul preferat cu numai cateva click-uri. In plus, trezitul de dimineata, o planificare simpla a zilei, cu o granita stricta intre timpul personal si cel de lucru, precum si stabilirea a maxim 3 obiective principale pe zi te pot ajuta sa descoperi ca ai timp! 
  • Energia: alimentatia sanatoasa si miscarea sunt aliatii sanatatii si vitalitatii. Asigura-te ca nu ti-ai instalat biroul in bucatarie, incearca sa te tii departe de frigider.  Alege sa ai ore fixe de masa pe care sa le respecti. Cumpara cat mai multe alimente de sezon, gateste usor si cat mai mult crud: hrana vie da energie si nu consuma timp! Mananca mai putin decat de obicei pentru a compensa lipsa de miscare si nu renunta la sport. 

In aceeasi masura, cadrul in care lucrezi este la fel de important. Un birou simplu, curat, fara lucruri de care nu ai nevoie, dar si un scaun confortabil vor creste capacitatea ta de concentrare. Lipsa de miscare scade productivitatea. Nu uita sa alternezi statul cu minim 2 minute de miscare la fiecare jumatate de ora.

In concluzie, productivitatea tine de ceea ce stii sa faci, de modul in care iti investesti timpul, fie ca inveti lucruri noi, fie ca rezolvi cerinte cunoscute, dar si de energia de care dispui si pe care o poti creste prin lucrurile care iti fac placere.

 sursa foto: shutterstock

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here