Apa este cea mai importantă resursă de care omul trebuie să dispună mereu. E necesar să bei cât mai multă apă pe zi, dar la fel de necesar este să cunoști foarte bine sursele din care o obții. Cele mai la îndemână variante sunt să o cumperi direct din magazin sau să o bei de la chiuvetă. Cei mai mulți oameni refuză însă ultima variantă din necunoștința sursei din care provine apa. Așadar, această necunoscută poate fi rezolvată printr-un singur mod: racordarea la hidrofor. Nu este soluția care poate fi la îndemâna oricui, pentru ca ai nevoie de o sursă (fântână, puț) însă, dacă beneficiezi de ea, te vei bucura de o apă foarte curată, fără urme de clor, așa cum se regăsește în majoritatea rețelelor.
Iată ce trebuie să știi înainte să îți cumperi un hidrofor:
- Hidroforul trebuie să aibă un cămin propriu
Mulți oameni țin hidroforul în garaj sau magazie însă, cel mai recomandat este ca hidroforul să aibă un loc propriu. Așadar, în apropierea puțului sau fântânii este bine să mai faci o groapă, după dimensiunea utilajului, și să îl bagi acolo. Ai grijă însă! Locul acesta trebuie izolat bine, astfel încât hidroforul să nu înghețe și să fie acoperit cu un capac. Așadar, poți folosi vata minerală sau polistirenul pentru a-l îmbrăca bine. Prin acest cămin propriu vei economisi spațiu, dar vei fi scutit și de zgomotul pe care îl produce.
- Cum alegi hidroforul potrivit
Adâncimea de la care un hidrofor poate trage apa este unul dintre cele mai importante aspecte de luat în calcul atunci când te decizi să-ți cumperi unul. Așadar, aceasta este de aproximativ 8 metri, în medie. De asemenea, cu cât fântâna este mai adâncă, cu atât debitul apei va fi mai mic. Dacă ai totuși un puț cu o adâncime mai mare decât cea menționată mai sus este bine să optezi pentru o pompă submersibilă cu tocător care poate scoate apa și de la 100 de metri adâncime pentru că, spre deosebire de un hidrofor, ea nu aspiră apa, ci o împinge spre suprafață. Alt avantaj este că prin intermediul ei nu se pierde nici presiunea acesteia și nu o vei primi cu impurități, datorită tocătorului.
Așadar, nu ar fi rău să arunci un ochi pe Shop-einstal.ro pentru a vedea toate modelele de pompe. Totuși, dacă vrei să rămâi la prima variantă, nu trebuie să ții cont doar de la ce adâncime trage un hidrofor, ci și de cantitatea de apă pe care aproximezi că o vei consuma, de debitul pe care vrei să-l aibă, tipul de rezervor și lista poate continua.
- Cum montezi un hidrofor și cum funcționează acesta
Răspunsul la întrebarea: “Oare îmi pot monta singur hidroforul?” este nu. Asta dacă nu ești vreun instalator. Nu este un proces foarte complicat, dar este necesar să apelezi la un expert pentru a fi sigur că pașii montării sunt respectați în totalitate, dar și pentru a preveni posibilele accidentări. După ce montarea este gata, principiul funcționării este foarte simplu: apa este trasă din subteran și refulată, până ajunge la robinet.
Această opțiune este destinată în principiu locuințelor care nu au posibilitatea de a se racorda la rețeaua de apă publică. Totuși, mai pot apela la ea și oamenii care vor să plătească mai puțin la facturi sau cei care vor să se bucure de o apă potabilă cât mai bună. Achiziționarea unui hidrofor necesită o investiție, însă, odată făcută, va aduce numai avantaje.
Sursa foto: pexels.com