Primăria Buhuși vă invită la proiecția filmului documentar „Acasă”, în regia buhușeanului Radu Ciorniciuc. Evenimentul va avea loc miercuri, 4 august 2021, de la ora 20:30, pe Stadionul 1 MAI din Buhuși. Intrarea va fi liberă.
Filmul „Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.
Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății.
Încă de la lansare (ianuarie 2020), pelicula a fost apreciată atât la nivel național, cât și la mari festivaluri internaționale de film:
- Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiția World Cinema Documentary la Sundance Film Festival (SUA)
- Marele Premiu al DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition DOK.international, Germania)
- Premiul Juriului Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic (Thessaloniki Documentary Festival, Grecia)
- Marele Premiu (Golden Horn) la Cracovia Film Festival (International Documentary Films Competition, Polonia)
- Premiul Zilele Filmului Românesc în secțiunea lungmetraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania (România)
- Mențiune Onorifică Jackson Wild Media Awards (USA)
- Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de Film de la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina)
- Premiul Moral Approach la Festivalul de Film Documentar MakeDox (Macedonia)
- Premiul Phoenix 2020 la Film Festival Cologne (Germany)
- Premiul Perspektive Junges Kino 2020 la Fünf Seen Filmfestival (Germany)
- Premiul pentru Cel mai bun documentar, acordat de Juriului Liceenilor la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) (România)
- Mențiune Specială la Zurich Film Festival (Elveția)
- Big Stamp Award pentru Cel mai bun film în competiția regională la ZagrebDox International Documentary Film Festival (Croația)
- Small Stamp Award pentru Cel mai bun film realizat de un tânăr cineast sub 35 de ani la ZagrebDox International Documentary Film Festival (Croația)
- FIPRESCI Award la ZagrebDox International Documentary Film Festival (Croația)
- Prix Ulysse Montpellier Méditerranée Métropole, Festival Cinéma Montpellier Méditerranée (Franța)
- ECFA DOC Award 2020, Filem’On – International Film Festival for Young Audiences (Belgia)
- ERC Bellona Prize, oferit de Environmental Human Rights Center Bellona, la Message to Man International Film Festival (Rusia)
- Premiul Human Rights Award la Free Zone Film Festival (Serbia)
- Premiul Golden Key Feature Film la Kasseler Dok Fest (Germania)
- Nominalizare pentru Cea mai bună imagine din partea International Documentary Association (SUA)
- Mențiune specială la Denver Film Festival din partea juriului Maysles Brothers Award pentru Cel mai bun documentar (SUA)
- Trofeul Real BUZZ – Premiul pentru Cel mai bun Documentar la Festivalul Internațional de Film Buzău – BUZZ, 2020 (România)
- Premiul pentru Cel mai Bun Documentar la Festivalul Internațional de Film de la Trieste (Italia)
- Premiul Young Adults’ la Black Movie – Festivalul Internațional de Film Independent de la Geneva (Elveția)
- 26. Grand Prix Ciné Junior, Ciné Junior festival (France)
- 27. Prix CICAE, Ciné Junior festival (France)
- Premiul pentru Cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Dublin (Irlanda)
- Premiul The Dublin Film Critics Circle pentru cel mai bun film documentar (Irlanda)
- Premiul pentru Cel mai bun film în competiția de documentar a Festivalului Internațional de Film de la Sofia (Bulgaria)
- Premiul Cea mai bună imagine a unui film documentar la The German Camera Awards.
- Premiul Publicului la Arquiteturas Film Festival (Portugalia)
- Premiul pentru Cel mai bun documentar la NETZHAUT Ton Film Festival (Austria)
- Premiul pentru Cel mai bun sunet la Premiile Gopo (Romania)
- Premiul pentru Cel mai bun film de debut la Premiile Gopo (Romania)
- Premiul pentru Cel mai bun film documentar la Premiile Gopo (Romania)
✯ Documentar aflat în selecția oficială a Premiilor Academiei de Film Europene (EFA 2020)
„Dinamica familială este influențată de legătura armonioasă cu natura și dificultățile stilului de viață. Legătura dintre membri nu a fost construită doar cu dragoste, ci și prin voința lor de a rămâne în viață. Numai muncind și fiind împreună, familia a putut supraviețui într-un mediu ostil. Acesta a fost scutul lor împotriva pericolelor venite din interiorul și din afara Deltei.
Foarte curând după mutarea la oraș, membrii familiei au aflat, însă, că oportunitățile de a avea o viață confortabilă se pot accesa doar dacă învață să fie independenți. A trăi sau a lucra împreună nu mai era o opțiune validă, în special, pentru tinerii familiei. Aceștia s-au adaptat mai ușor la noua realitate decât părinții lor, fiind mai motivați să se integreze în societatea pe care au descoperit-o și pentru care nu au fost pregătiți.
Filmul este construit în jurul dramelor unei familii și, păstrând proporțiile, în jurul uneia dintre cele mai mari dileme ale omului modern: să revină la natură, unde viața este liberă, dar plină de lipsuri, fără beneficiile civilizației sau să fie parte dintr-o societate care le oferă oportunitatea unei vieți confortabile doar celor dispuși să îmbrățișeze presiunile și compromisurile care vin la pachet cu definiția general acceptată a civilizației.”
Abordare vizuală
„Cel mai important aspect al abordării mele în realizarea acestui film a fost câștigarea încrederii familiei Enache. În ultimii trei ani pe care i-am petrecut cu ei, am fost parte din viața lor de familie. Am avut sentimentul că sunt membru apropiat al familiei – un lucru pe care îmi doresc să îl experimenteze și publicul spectator, martor la o călătorie inițiatică a unor oameni care trec printr-o perioadă complicată a vieții lor. Pentru a reda sentimentul de familiaritate, camera filmează întotdeauna personajele la nivelul ochilor și la distanțe apropiate, mai ales atunci când au loc evenimente emoționante.
În primele două părți ale filmului, în care acțiunea se desfășoară în sălbăticie, mișcările camerei sunt lente și constante, creând spectatorului sentimentul că este parte din natură.
În ultima parte a filmului, care urmărește viața familiei în oraș, scenele cheie sunt filmate de pe un trepied, compozițiile devenind liniare, pentru a ilustra rigorile și normele vieții în civilizație.” – Radu Ciorniciuc
Cu spriijinul producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan, echipa filmului a aplicat la workshopuri internaționale de dezvoltare. Un pas important a fost selecția la ESoDoc – European Social Documentary și apoi la Dok.Incubator, unul dintre cele mai importante workshopuri de film.
În octombrie 2019, filmul a câștigat premiul cel mare oferit de Cinelab Romania în cadrul secțiunii Works in Progress la Les Films de Cannes à Bucarest, iar la sfârșitul anului 2019, echipa filmului primea vestea ca Acasă a fost selectat în competiția de documentar a celui mai mare festival de film din SUA – Sundance Film Festival.
✎RECENZII PRESA STRĂINĂ
„Condus de imaginea captivantă semnată de Mircea Topoleanu și Radu Ciorniciuc, filmul te uluiește la fiecare pas. (…) Acasă, My Home este devastator de sincer și emoționant, oferind o perspectivă captivantă asupra modului de viață al familiei Enache, cu siguranță un giuvaer în programul Sundance 2020.” – Andrew Stover (FILM THREAT)
Mai multe detalii: https://bit.ly/31UU5nc
„Liric și provocator, Acasă, My Home aduce un suflu nou și intim asupra unor subiecte care ne macină de sute de ani: conformismul, plăcerile și provocările naturii versus confortul și distracțiile modernității, lucrurile esențiale care stau la baza unei vieți bune. Și face asta cu o concizie lăudabilă. Etern și punctual, specific și în același timp cu rezonanță universală, acest portret al lumii în care sărăcia, relocarea și dinamicile sociale joacă roluri importante va emoționa cu siguranță festivaluri și audiențe internaționale.” – Sheri Linden (THE HOLLYWOOD REPORTER)
Mai multe detalii: https://bit.ly/31YceAE
„Acest film verite reprezintă un instantaneu din viața României moderne, o privire intimă asupra vieții la marginea societății și un eseu asupra felului în care mediul ne definește sau ne formează, indiferent dacă vrem sau nu.” – Amber Wilkinson (EYE FOR FILM)
Mai multe detalii: https://bit.ly/3lOEsp4
„O familie care trăiește în natură vreme de aproape 20 de ani descoperă cât de grea este revenirea în sânul civilizației în Acasă, My Home, un documentar revelator care abordează cu onestitate greutățile familiilor defavorizate. În primul său demers regizoral, reporterul de investigație Radu Ciorniciuc redă un portret imersiv al membrilor familiei Enache, nevoiți să-și abandoneze casa șubredă din Delta Văcărești și să se ralieze la regulile societății, o propunere pe care o consideră profund descurajantă. Evitând orice platitudine inspirațională sau pastișă a vieții pastorale, filmul argumentează convingător că, pentru cei mai săraci, viața este dificilă indiferent de locul unde-și pun capul pe pernă” – Tim Grierson (SCREEN DAILY)
Mai multe detalii: https://bit.ly/3brpDEc
„Dacă vrei să vezi un documentar care te face să te întrebi cum funcționează lumea și cum deseori îi forțăm pe alții să o vadă doar din punctul nostru de vedere, Acasă, My Home are o prezență puternică și un efect special. Intimitatea de care dă dovadă, imaginea empatică și regia atentă a lui Radu Ciorniciuc îi fac un documentar redutabil, cu o rezonanță mondială” – Michael Frank (READY STEADY CUT)
Mai multe detalii: https://bit.ly/2DtwZdP
„Acasӑ, My Home reușește să se înscrie cu succes în categoria documentarelor cinéma verité, oferind un studiu de caz convingător despre deficiențele modului în care trăim. Abstracțiile gentrificației și ale sistemului de stat devin vizibile pe măsură ce acestea se răsfrâng asupra familiei Enache. Acasӑ, My Home, este un film care trebuie văzut, pentru provocarea sănătoasă pe care o reprezintă pentru majoritatea stilurilor noastre de viață și contradicțiile lor.” – Alexander Ortega (SLUG MAGAZINE)
Mai multe detalii: https://bit.ly/3lP82Lj
„Emoționant și relevant, documentarul Acasă, My Home, ne provoacă să ne confruntăm toate preconcepțiile legate de ideea de acasă, familie, fericire.” – Ștefan Dobroiu (CINEUROPA)
Mai multe detalii: https://bit.ly/2DymA0E
„Documentând momente diferite din viața familiei, uneori eliptic, regizorul își construiește povestea emoționantă și impresionistă ca pe un mozaic cinematic, spre un final reflexiv asupra felului în care îi tratăm pe cei de la marginea societății, în funcție de stilurile noastre de viață. Acasă, My Home, uimitor prin intimitatea pe care o creează în relație cu personajele sale, poate oferi mai multe întrebări decât răspunsuri, iar acele întrebări ne îndreaptă către înțelegerea complexității lumii și sunt extrem de utile din această perspectivă.” Christopher Llewellyn Reed (HAMMER TO NAIL)
Mai multe detalii: https://bit.ly/2GnbqN6
„Acest documentar românesc prezintă mult mai mult decât dezintegrarea unei familii. Prin intermediul poveștii familiei Enache, filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc expune un sistem rigid și lipsit de empatie, observând incapacitatea acestuia de a permite sau de a accepta alte valori decât ale sale.” – Inge Coolsaet (Point of View Magazine)
Mai multe detalii: https://bit.ly/2QQA3UB