ACASA, destinatia finala

4.496

Dumitru DanDumitru (Demetrie) Dan, profesor, geograf, glob-trotter, nascut la Buhusi, in ziua de 14 iulie 1890, este unul dintre românii celebri. In 1910, impreuna cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu si Alexandru Pascu – studenti la Sorbona – a participat la concursul organizat de Touring Club France, care avea ca tinta efectuarea inconjorului lumii pe jos, prin mijloace materiale proprii. Premiul pus in joc a fost de 100 000 de franci francezi.

Calatoria l-a purtat pe cinci continente, peste trei oceane, prin 74 de tari, prin 30 de colonii si prin peste 1 500 de orase. A rupt 497 de opinici si 28 de costume nationale. A avut 200 de concurenţi din 25 de ţări. El a fost singurul român care a terminat competiţia. Ceilalţi trei tineri au decedat în timpul călătoriei. Românii au plecat la drum pe data de 1/14 aprilie 1910, pornind din Bucureşti, pe jos, spre Braşov, apoi spre Budapesta şi mai departe până la Paris, locul de unde s-a dat startul cursei. Dumitru Dan a reuşit performanţa de a termina primul cei circa 100.000 km, pe care i-a parcurs în 6 ani de zile, între 1910 – 1916.

Primul Război Mondial l-a silit să oprească drumul, însă visul de a reuşi în călătoria vieţii lui şi a prietenilor plecaţi între timp într-o mult mai lungă călătorie nu s-a stins. A reluat călătoria în anul 1923 şi a reuşit să o încheie cu bine, primind premiul, devalorizat între timp, de 100.000 de franci.

În 1979, buhuşeanul Dumitru Dan, singurul român care a înconjurat lumea pe jos, a murit şi a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Buzău. Rude ale sale locuiesc încă în Buhuşi, Bacău, dar si in Santa Ana (California). Performanţa sa a rămas neegalată. Dumitru (Demetre) Dan este singurul buhuşean inclus în Guinness Book of World Records (ediţia 1985, pag. 458-459), ca unică performanţă a unui sportiv şi explorator.

Recent, dr. ing. Mihail Lupu, consilier local buhusean, a prezentat administratiei o foarte interesanta propunere sintetizata simplu: ,, ACASA, destinatia finala”. ,,In calitate de cetatean si consilier local al orasului Buhusi, spune acesta, consider prioritare respectul si recunostinta fata de personalitatile locale, care, prin eforturile personale, au facut cunoscuta natiunea româna (…) Propun pe acesta cale reinhumarea in orasul Buhusi a lui Dumitru Dan”.

Argumentul dr. ing. Mihail Lupu este emotionant: ,,Aceasta calatorie fabuloasa a lui Dumitru Dan nu se poate sfârsi in Cimitirul Eroilor din Buzau, pe o parcela inconjurata de un gard de sârma ruginita, lânga un cos de gunoi”.

Informatia este confirmata si de revista Historia (www.historia.ro), cea în care, la finalul articolului ,,Ocolul Pamântului in opinci –Calatoria fabuloasa a lui Dumitru Dan (1910-1923)”, citim: ,,In Cimitirul Eroilor din Buzau, lânga un cos de gunoi mereu plin, exista o parcela imprejmuita cu un gard de sârma ruginita, la capatâiul careia se afla o cruce de fier aproape cazuta; pe ea, fara nicio alta explicatie, un nume: Dumitru Dan,14. VII. 1890 – 4. XII. 1978”. Dr. ing. Mihail Lupu precizeaza: ,,Propunem ca aceasta ceremonie de comemorare si reinhumare a ramasitelor calatorului buhusean sa se faca cu acordul familiei si sa fie coordonata de un sobor de preoti, având avizele legale necesare”.

Primarul Ionel Turcea ne-a spus: ,,Cunoastem aceste demers interesant. Il vom analiza intr-o sedinta a alesilor locali si-l vom sustine”.

Ion Fercu

7 COMENTARII

  1. Poate ar fi bine sa luam in consideratie si sa respectam si decizia lui Dumitru Dan de a parasi targul acesta si de a-si face casa pe alte meleaguri.

  2. Draga Oana ,consider ca daca optiunea Domniei sale ar fi fost sa paraseasca Romania ,nu ar fi reusit nimeni la experienta dobandita personal sa-l opreasca . Am fost incurajat in demersul initiat si de istorisirile verbale ale concetatenilor contemporani cu noi de aceasta data ,care povestesc de “un profesor extravagant,care in copilaria lor venea la clasele primare si istorisea fragmente desprinse parca din naratiunile lui Jules Verne cu elefanti,bambusi,maimute,maharajahi si multe altele ” Daca populatia Buhusiului a demonstrat ca apreciaza un “detinator” al premiului Grammy prin increderea si votul acordat la precedentele alegeri parlamentare ,am considerat mult mai important sa omagiem aceasta personalitate inscrisa cert in Cartea Recordurilor si care a purtat pe toate continentele straiele noastre nationale cu demnitate . Inchei prin a marturisi ca inteleg frustrarea dumneavoastra dar …..sa pastram neatinsa speranta ca acest popor isi va gasi calea SA ,si sa-i facem cunuscuti adevaratii EROI ! “Sa fim mandri ca suntem romani !”

  3. Se putea sa nu murdariti memoria acestui om, aducand mizeria politicului in discutie? Nu se putea, nu va sta in fire dupa cum observ din comentariile dvs, indiferent de subiectul abordat. Cum nu se putea nici sa ma numiti frustrata desi singurul lucru pe care-l stiti despre mine este prenumele cu care am semnat. Ce pot sa spun? As vrea sa fiu mandra ca sunt buhuseanca, doar ca ma impiedica mirosul care face aerul de aici irespirabil…

  4. se pare ca in spatele acestui proiect este mai mult dorinta d vs de a fi mediatizat si de a alimenta nevoia de a aparea pe sticla decat importanta lui pt orasul buhusi.nu mai jigniti si ironizati lumea cu citate celebre din diferiti filozofi pentru a parea altceva decat sunteti.Pentru functia pe care o visati e nevoie de mai multa diplomatie si discretie dar va cam lipseste.mai invatati de la colegul d vs de partid ,cred ca sta mai bine ca d vs la capitolul asta.

  5. Din cate stiu,Dumitru Dan este originar din Letcana,com.Racova.Am avut onoarea sa-l cunosc si sa-i strang mana cu ocazia unei intalniri la Cam.Cultural Racova.Intalnirea a fost organizata de cel mai “racovean dintre racoveni”,prof.Dumitru Tofan,caruia ii multumesc.
    Cred ca domnul profesor mai are si poze,pozate chiar de mine.

  6. Si eu stiu ca domnul Dan e din Lescana,cane eram la scala,prin casa a doua s-au a treia a venit si la scoala noastra din Garleni la o intalnire,va vorbesc de ani 70-71!

  7. Trebuie sa ma scuzati,incerc sa reformulez ce am scris…..Si eu stiu ca domnul Dan era din Lescana,cand eram la scoala prin clasa a doua s-au a treia a venit si la scoala noastra la Garleni,vorbesc de anii70-71! E vina tabletului,scrie ce vrea el pt ca e in italiana!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here