A murit părintele arhimandrit Emilian Panait

3.629

A trecut la cele veșnice părintele arhimandrit Emilian Panait. Împlinise, pe 28 aprilie 2019, 9 decenii de viață. ”Părintele Emilian Panait, întâiul duhovnic și ctitor înnoitor al mănăstirii Ciolpani, spunea, în urmă cu puțin timp, I.P.S. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului, face parte din generația marilor duhovnici trimiși de Dumnezeu acestui neam în timpuri neprielnice pentru ortodoxia românească a ultimelor decenii din mileniul al doilea și începutul celui de-al treilea”.

Fiu al unei familii cu 11 copii, fost elev al Arsenalului Marinei Regale, închinoviat frate la Mănăstirea Bogdana-Bacău (1949), elev al Seminarului Monahal de la Mănăstirea Neamț, paracliser la Catedrala Episcopală Roman, viețuitor al Mănăstirii Nechit, hirotonit diacon (1958) și preot (1958), hirotesit duhovnic (1958), a fost numit preot paroh la Bălăneasa-Bacău (1958). În 1961 a căzut sub incidența Decretului 410/1959, document de tristă amintire pentru monahism. Preot slujitor și duhovnic la Agapia, preot paroh la Măldărăști-Bacău, student la Facultatea de Teologie București (1975-1979), preot slujitor și duhovnic la Mănăstirea Sihastru(Vrancea), Mare eclesiarh și duhovnic al Mănăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși…

În 1988 este hirotesit protosinghel, la Mănăstirea Runc-Buhuși. Inițiază și gestionează admirabil, începând cu septembrie 1991, lucrările de construcție ale ansamblului monahal de călugărițe Mănăstirea Ciolpani-Buhuși. În ziua de 15 august 1993 primește rangul de arhimandrit, cu prilejul târnosirii Paraclisului “Adormirea Maicii Domnului”, din incinta Mănăstirii Ciolpani.

În 1955 i se încredințează lucrările de construcție la Mănăstirea “Buna Vestire” din Tisa Silvestri, în 21 septembrie 1997 organizează târnosirea bisericii cu hramul “Sf. Mare Mucenic Emilian de la Durostorum”, din incinta Mănăstirii Ciolpani. A coordonat lucrările de restaurare a bisericuței din lemn “Sf. Ierarh Nicolae”, Ciolpani (2001-2002). Preot slujitor la mănăstirile Ciolpani, Runc și Tisa, a adus la Mănăstirea Ciolpani sfinte moaște ale Sf. Mc. Emilian de Durostorum (Silistra), Sf. Cuv. Teodosie cel Mare și Grigorie Decapolitul, ale Sf. Mc. Filofteia și Chiriachi… O viață închinată exemplar Credinței…

În ultimul interviu pe care ni l-a acordat, cu ani în urmă, înainte de a fi supus la grele încercări de suferința fizică, spunea: “Să ne ducem crucea noastră până la capătul vieții, pentru că și mântuitorul a dus-o până pe Golgota, rostind: Săvârșitu-s-a […].Să fim prieteni ai bunului Dumnezeu, să Îl iubim, nu numai pe vreme bună, ci în toate vremurile”. Dumnezeu să-l odihnească!

Planificată mai de demult, mâine, de la ora 11.00, la Biblioteca „George Bacovia” din Buhuşi, va avea loc lansarea volumului „Cuminecare prin cuvânt. Apoftegme (I)”, semnat de arhimandritul Emilian Panait, recent trecut la cele veşnice. Evenimentul va fi moderat de scriitorul Ion Fercu, iar despre carte vor vorbi stavrofora Lucia Chirvase, stareţa Mănăstirii Ciolpani, preot prof. Mihai Macovei, scriitorii Dumitru Brăneanu şi Petre Isachi.

sursa: desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here