Ieri, 29 iunie, în nou amenajata Sală Mică a Casei de Cultură, a avut loc lansarea lucrării „Monografia Orașului Buhuși”. A fost marcată și împlinirea a 580 de ani de la atestarea documentară a localității (anul 1438). Moderatorii evenimentului de ieri au fost prof. Oana-Maria Andrei, directorul CT „Ion Borcea” și prof. Ion Fercu, coordonatorul lucrării.
Este vorba despre munca de patru ani și jumătate a peste 20 de redactori și adună, în cele peste 700 de pagini ale sale, informații importante din toate domeniile. De la Istorie, Geografie, Cultură, Personalități sau Sport la capitole fascinante despre comunitățile de evrei, germani sau țigani din urbea noastră. Unul dintre inițiatorii și finanțatorii acestei lucrări este omul de afaceri Mihail Lupu.
Evenimentul de pe 29 iunie, organizat de Primăria Buhuși, a adunat invitați de seamă. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Bacău, buhușeanul Sorin Brașoveanu, Gheorghe Popa (Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale), Neculai Lupu, Rector al Universităţii „George Bacovia, Ionel Turcea, fost primar, Valentin Busuioc, poet, dramaturg, consilier la Administraţia Prezidenţială), profesori universitari, oameni de afaceri, consilieri locali, preoți, scriitori, poeți, critici literari și alții.
Redactorii și colaboratorii Monografiei au primit plachete de onoarea din partea Primăriei Buhuși, în semn de mulțumire pentru contribuția adusă la elaborarea acestei lucrări. Acestia sunt: prof. Elena Manuela Boriceanu, prof. Gheorghe Gligor, prof. Tinca Vârlan, pr. prof. Mihai Macovei, prof. Maria Mahu, prof. Maria Dobroi, prof. Neculai Dobroi, prof. Ernestina Dochia, prof. Iordana-Monica Feraru, Adrian Păduraru, Eduard Mihăilă, prof. Oana-Cristina Mălinici, ing. Constantin Poiană, ec. Ciprian Munteanu, prof. Crisostom Dantz, prof. Mihaela Nistor, Gheorghe Silvaş, Ionuț Lupușoru, Bogdan Cristian Vatavu.
Lucrarea a fost coordonată de profesorul, ziaristul și scriitorul buhușean Ion Fercu.
Este o carte grea, cântăreşte 1,5 kg, însă nu în kilograme o măsurăm, ci în muncă, informaţie, în pasiune şi dragoste cuprinse în paginile ei. Monografia noastră va sta în marile biblioteci ale ţării, în cele judeţene şi şcolare, va face parte, cu siguranţă, şi din bibliotecile personale ale multor buhuşeni. Mulţumesc tuturor celor care şi-au sacrificat timpul, au muncit, au dăruit şi au depus suflet pentru ca „Monografia oraşului Buhuşi” să vadă lumina tiparului în anul Centenarului Marii Uniri. – a spus primarul Vasile Zaharia în cadrul evenimentului.
Președintele CJ Bacău, Sorin Brașoveanu, Cetățean de Onoare al orașului Buhuși, a oferit Primăriei Buhuși o plachetă de onoare pentru celebrarea celor 580 de ani de la atestarea documentară.
Secretarul de Stat, Gheorghe Popa, a oferit plachete Centenar, în semn de recunoștință coordonatorului Monografiei, prof. Ion Fercu și primarului Vasile Zaharia.
Cei prezenți în Sala Mică a Casei de Cultură s-au bucurat și două momente muzicale, interpretate de cvartetul „Blue”, format din elevi au Colegiului Național de Artă „George Apostu” Bacău (vioară și contrabas), și de proaspetele Șefe de Promoție ale Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Buhuși, Alexia Maria Apostică (pian) și Andra Ștefania Derla (voce – Doină).
„Monografia Orașului Buhuși” a fost tipărită la celebra editură Junimea din Iași, premium, full color și poate fi achiziționată de la Biblioteca Orășenească Buhuși, la prețul de 125 de lei.
Foto: Victor Eugen Mihai (VEM)
Felicitari tuturor celor care au realizat aceasta frumoasa carte, de referinta pentru Buhusi – Monografia sa