A fost aprobat bugetul orașului Buhuși pentru anul 2023 – cheltuieli record pentru Investiții

843

Consiliul Local Buhuși a aprobat ieri, cu 3 abțineri, bugetul orașului Buhuși pentru anul 2023. Conform materialului supus aprobării, veniturile totale vor fi în cuantum de 105 619 800 lei, iar cheltuielile vor fi în cuantum de 119 260 520 lei. O mare parte din aceste cheltuieli, 71,1%, sunt destinate investițiilor.

Printr-o postare pe pagina de Facebook, primarul Vasile Zaharia a adus lămuriri asupra unor aspecte discutate în ședința de ieri.


În anul 2023 trebuie finalizate proiectele foarte importante aflate în execuție: modernizarea parcurilor din zona centrală, a fostului cinematograf și a străzilor Mihai Viteazul și Ion Ionescu de la Brad. Este de departe cel mai mare proiect din fonduri europene care s-a implementat la Buhuși, de peste 5 milioane de euro. Pe lângă acesta, mai avem în implementare proiectele de modernizare și dotare de la spital, dar avem de finalizat și lucrările de la școli. Toate au termen de finalizare sfârșitul anului 2023, la fel ca și baza sportivă de la fostul stadion „Textila”, finanțată 100% de CNI.

Pe lângă lucrările în execuție, după cum veți vedea în Lista de Investiții, avem planuri pentru accesarea de fonduri din PNRR și POR 2021-2027 pentru modernizarea și dotarea Grădiniței nr. 6, blocuri pentru tineri și specialiști, reabilitarea Ambulatoriului Spitalului „Prof. dr. Eduard Apetrei” Buhuși, mobilitate urbană și transport „verde”, alte dotări pentru școli. Nu am abandonat nici ideea reabilitării Sălii Polivalente sau construirea unei Creșe. Lucrăm la documentații și căutăm / așteptăm axe de finanțare.

Prin Programul „Anghel Saligny”, unde avem alocate 24 de milioane de lei până în 2026, ne propunem să modernizăm o serie de străzi. Tot fonduri nerambursabile.

CRAB are în licitație un proiect pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare pentru Buhuși, Racova și Blăgești – 113 milioane de lei.

TOTUȘI, din cauza crizelor mondiale care au dus la creșterea prețurilor, anul acesta, bugetul nostru este „sugrumat” pentru că trebuie să asigurăm cheltuielile neeligibile, o mare parte fiind cauzate de aceste creșteri. Trebuie să finalizăm investițiile aflate în curs. În plus, avem de plătit și rata creditului contractat în 2015: 2,8 milioane de lei. –  se arată în comunicatul primarului.

Întrucât veniturile din impozite și taxe locale ale UAT Buhuși sunt sunt suficiente pentru a reuși implementarea de investiții importante, singura șansă de dezvoltare a orașului Buhuși o reprezintă atragerea de fonduri nerambursabile.

Primarul Zaharia face și o comparație între bugetul orașului din 2015 și cel din 2023. Procentul sumelor alocate pentru investiții este de 8 ori mai mare în 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here