Dintre celebrii lautari buhuseni n-a mai ramas niciun violonist…

4.020

A fost o vreme in care sutele de lautari din Buhusi aveau pretentia ca pot concura cu semenii lor de elita din orice colt al tarii. Ei nu erau doar sarea si piperul nuntilor si cumetriilor, al petrecerilor de tot felul, ci si membri ai ansamblului folcloric Suveica si ai tarafului textilistilor, ambele formatii fiind prezente pe scena marilor concursuri nationale ale epocii apuse. Zice Constantin-Ticu Lupu, liderul Partidei Romilor: „Ce vremuri!

Violonistul Janica Lupu si tatal lui, acordeonist si clarinetist, cobzaristul Chiuta Vasile, violonistii Nica Nicolae, Tanase Gheorghe, Chiuta Constantin (care cânta si Strauss!), flautistul Vasile Mustata, tambalistul Constantin Lupu si multi altii nu mai sunt! Formau o scoala de muzica lautareasca vestita. Nu era familie de rromi fara macar un lautar foarte bun! Era o concurenta acerba pentru a ocupa un loc intr-o formatie care urca pe scena. Acum, in oras nu mai avem niciun violonist! Erau salariati la Postav si aveau voie sa faca repetitii si in timpul programului… Ce vremuri au apus!… A mai ramas doar spiritul lautaresc, traim din amintirile vechilor lautari”. Liderul rromilor buhuseni, el insusi un solist vocal-instrumentist de exceptie al bransei, ar dori sa reinvie traditia lautareasca, dar intâmpina tot felul de dificultati: „Violonisti mai putem aduna doar de prin satele din jur: Sipote, Buda, Blagesti sau Izvoare. In Buhusi mai avem, doar de leac pentru inima trista, un trompetist, un contrabasist, un chitarist, câtiva suflatori, acordeonisti si un tambalist. Acestia mai merg la nunti, la petreceri. Nu mai avem clarinetisti”. Mai zice liderul: „Putem aduna zece-cincisprezece instrumentisti pentru a stârni interesul, prin spectacole. Apoi, putem dezvolta totul. Avem si un instructor de dansuri populare nemaipomenit: pe Michi Chiuta. Vrem sa infiintam chiar si o fanfara. Dar nu sunt bani, instrumente… I-am propus primarului Ionel Turcea ca acesti oameni sa fie inclusi pe lista celor de la Legea nr. 416 si, in loc sa mature prin oras, sa faca repetitie. Lumea nu l-ar aprecia pe scena pe cel care matura strada. E nevoie de proiecte, dar trebuie sa fim consiliati in acest sens. Este necesar sa reinviem traditia lautareasca in acest oras in care au existat chiar si lautari români”. „Suntem, ne-a spus primarul Ionel Turcea, deschisi pentru a reinvia traditia lautareasca. Pe relatia Legii nr. 416 nu mai sunt insa resurse financiare, in acest sens. Avem insa un proiect generos de reabilitare a Casei de Cultura.

Proiectul, care se va derula incepând cu 2010, are ca tinta si cumpararea de instrumente. Atunci vom putea da viata acestei initiative”. „Am putea, sprijiniti si de Asociatia Renasterea, sa organizam la Buhusi chiar si un festival de folclor interjudetean, dupa modelul Festivalului Muzical «Mihail Drimbe» care a devenit deja traditional”, ne-a mai spus Constantin-Ticu Lupu.

Ion Fercu – desteptarea.ro

1 COMENTARIU

  1. dar cu o floare nu se face primavara. vorba lui ticu, vremuri de mult apuse. nu cred ca vor mai renaste lautarii de altadata, acum se asculta manele si alte prostii in limba engleza ca deh, suntem in comunitate. daca vrea sa faca ceva primarul si liderul rromilor, dece nu invita acesti lautari de zilele buhusului? ar fi un inceput.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here