24 IANUARIE 1859 – 24 IANUARIE 2019 – 160 DE ANI DE LA MICA UNIRE

2.512


  Astăzi, 24 ianuarie 2019, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Valahia, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Unirea s-a înfăptuit prin voința națiunii române, dubla alegere a lui Cuza, la 5 și 24 ianuarie 1859, reprezentând un act energic și curajos, care a pus marile puteri ale Europei în fața faptului împlinit.

Actul istoric de la 1859 a permis legiferarea și aplicarea unui vast program de reforme, care a contribuit în mod decisiv la construcția României moderne. Opera politică a domnului Al. I. Cuza trebuie măsurată cu dimensiunea epocii căreia el și poporul roman i-au dat viață și în care totul era de înfăptuit: o largă reformă care să asigure dreptul la vot, la proprietate și la instrucție, pentru categoriile sociale în trecut defavorizate. În continuarea ei, bunăstarea generală nu se putea clădi „fără a întemeia creditul public, a deschide drumuri, a face poduri (…), a lărgi porturile, a înflori comerțul, a încuraja industria…, a întinde linii de drumuri de fier…, a dezvolta toate stabilimentele publice”. Totodată, statul național român abia înfăptuit, trebuia consolidat printr-o politică de eficace autonomie și de chibzuită așezare pe drumul independenței depline.

 Meritul incontestabil al lui Al. I. Cuza a fost acela de a fi acționat energic în sensul înfăptuirii programului unionist al Adunărilor ad-hoc, de a fi împlinit reformele fundamentale solicitate de modernizarea României și de a fi înțeles, atunci când misiunea sa s-a încheiat, să se retragă spre a lăsa succesorilor săi posibilitatea de a realiza integral, aspirațiile poporului roman: INDEPENDENȚA și UNITATEA DEPLINĂ.

 Conștienți de importanța actului istoric de la 24 ianuarie 1859, elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Buhuși, coordonați de doamna învățătoare, Aurora Anghelina, de doamna profesoară, Elena Sandu și de doamna bibliotecară, Adriana Ciubotaru, au susținut un emoționant moment de poezie, muzică și dans. Am vibrat la unison, cu vocile calde ale elevelor, Maia Silvaș, Riana Asandei și Delia Lupu, iar dacă spațiul ne-ar fi permis, ne-am fi prins în frumoasa horă a unirii în care și-au dat mâinile elevii clasei a II-a A. Cinci elevi din clasa a VII-a A s-au întrecut în cunoștințe pe teme de istorie, în cadrul unui concurs dedicat Micii Uniri, organizat de doamna profesoară, Tinca Vârlan. Locul I a fost obținut de Ana Oteliță, al II-lea, de Radu Găină, iar al III-lea de David Munteanu. Felicitări elevilor și coordonatorilor lor!

prof. Tinca Vârlan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here