„Doamne, nu putem lasa sa se stinga o viata!“

4.343
Alma Chiriac Ionescu, Roxana Cociorva si Sorin

O stire de la televizor, care a fost privita de catre multi ca un fapt banal de viata, le-a ravasit pe Roxana Cociorva si Alma Chiriac Ionescu, liceene din Buhusi. Un copil din Roznov-Neamt, Sorin Munteanu, avea nevoie de ajutor. La numai cincisprezece ani, Sorin, copil istet, a fost nevoit sa întrerupa cursurile scolii gimnaziale. O malformatie congenitala îi pune viata în pericol. Mama sa, o Vitoria Lipan în varianta moderna, dupa ce a trecut prin cele mai bune spitale românesti, a ajuns cu el tocmai la o clinica din Italia, unde i s-a spus ca daca Sorin nu va fi operat urgent… Sorin supravietuieste din lesin în lesin, cu ochii pe mama sa, de la care asteapta salvarea… A fost programat, pentru sfârsitul acestei luni, pentru operatie, dar lipsesc banii… Sorin mai are patru frati si surori, mama si tatal lui lucreaza cu ziua prin sat, toti traiesc în regim de supravietuire… Autoritatile roznovene spun ca parintii lui Sorin sunt oameni cu un bun simt iesit din comun. Au solicitat ajutor pentru operatie, au primit ceva, dar n-au mai revenit, întelegând criza visteriei locale. Impresionate de drama unui copil pe care nu-l cunosteau, Alma si Roxana au solicitat directorului liceului îngaduinta de a purcede la colectarea de bani de la colegii lor. În numai doua ore, au colectat peste opt milioane de lei… Si-au extins apoi zona de colectare, vizitând scolile „Mihai Eminescu”, „Mihail Andrei”, Nr. 2. Au reusit, destul de repede, sa adune vreo 23 de milioane de lei vechi. Zice Roxana, cu lacrimi în ochi: “M-au impresionat mai ales copiii mici. Când le-am povestit despre drama lui Sorin, unii au început sa plânga. Un copilas ne-a spus ca nu are niciun ban la el, dar a doua zi a venit cu patruzeci de lei vechi si ne-a spus, tinând capul în pamânt: «Atât am gasit. N-am mai avut de unde. Cred ca nu-i ajung lui Sorin…» Era atât de sincer si de afectat… Am plâns…” Alma zice: “Au atâta sensibilitate, atâta suflet acesti copii, acesti adolescenti…”

Alma si Roxana au cumparat alimente de vreo doua milioane de lei, au luat banii si au plecat catre Roznov, la Sorin. Aici au fost cutremurate de ce au vazut. “Familia sa a construit în curte un fel de troita la care se roaga mereu pentru sanatatea lui Sorin. Este un fel de rugaciune publica, un fel de strigat catre cer, catre oameni, catre… Este cutremurator” , spune Roxana. “Ne-a zguduit totul: demnitatea mamei si a lui Sorin, disperarea lor muta, multumirile exprimate în lacrimi, mângâierile mute, surprinderea generata de faptul ca niste copii si adolescenti anonimi necunoscuti au facut un asemenea gest… N-au fost vorbe prea multe”, mai spune Alma. Au înteles însa ca înca nu au suma necesara efectuarii operatiei. Mai e nevoie de patruzeci de milioane lei. Sorin a fost programat pentru operatie, familia a platit si un avans, dar daca în ziua operatiei nu va avea si restul sumei, va pierde avansul, iar o eventuala reprogramare – care se realizeaza foarte greu – nu ar însemna si recuperarea avansului… Lui Sorin, boala îi numara zilele cu un tic-tac ticalos, imperturbabil… Roxana si Alma au citit pe chipul lui Sorin aproape o resemnare. Întoarse în Buhusi, mai ravasite decât atunci când plecasera spre Sorin, cele doua si-au propus alte tinte ale caritatii, ale sufletului: “Vom merge la scolile în care n-am fost. Vom bate din usa în usa la oamenii de afaceri, vom implora, vom ruga, vom striga, vom continua sa strângem bani.

Mai sunt câteva zile. Daca veti scrie, vom merge si cu articolul dumneavoastra în mâna. Îi rugam, pe cei care pot ajuta, sa mearga la Sorin, sa ne caute pe noi. Doamne, nu putem lasa sa se stinga lânga noi o viata care abia mai pâlpâie, dar pe care medicii ar putea-o salva suta la suta! Oameni buni, va rugam…”

Ion Fercu – desteptarea.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here