Tinerii fug de Bacau

5.649

Strainatatea a ajutat-o sa se descopere

Buhuseanca Gabriela Târdea – un subiect de roman, o poveste de succes impresionanta. Munca, responsabilitate, competenta, eficienta, modestie. De la un copil care a ratat prima admitere la liceu si babysitter occidental a ajuns rasfatata unor universitati si companii din România, Germania, SUA, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Slovacia. Ajunsese sa urasca scoala. Treptat, prin clasa a XI-a, s-a apropiat si cu sufletul de profesori. “Din 2001, imediat ce am terminat liceul buhusean, am plecat în Germania, ca Au-Pair (babysitter), si din acea perioada am început sa prind gustul educatiei”, zice. A început sa studieze la o facultate din Germania, dar lipsa banilor a determinat-o sa se întoarca în tara, la Universitatea “Babes-Bolyai”, unde a finalizat cursurile facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor. Devine membru al organizatiei internationale studentesti AIESEC, lucreaza la diferite proiecte nationale, este acceptata la doua internship-uri, în Slovacia si Finlanda. În timpul facultatii are, simultan, câte doua, trei joburi, primeste sprijin financiar din Germania si de la parinti. Pleaca în Slovacia într-un internship de management, este promovata de trei ori într-un singur an în companie, sprijina multi români pentru a lucra în aceasta tara, descopera, vorbind în engleza, germana, slovaca, faptul ca are abilitati de comunicare. La Bergische Universität Wuppertal- Germania, Copenhagen Business School – Danemarca, o regasim sustinând un masterat, obtinând noi competente lingvistice. Experientele ocupationale îi certifica grozave competente precum profesor/tutor de limbi straine-freelancer (România si Slovacia), specialist în recrutare la APPEL COUNSELLING s.r.o., Bratislava (Slovacia), Global.me in Jyväskylä Team, Helsinki & Jyväskylä (Finlanda), practica voluntara la Colegiul Tehnic Ion Borcea & Scoala “Mihai Eminescu” Buhusi, are activitati specifice la Global LT, Ltd. Woodslee Drive, Troy, Michigan (USA), Innovation Roundtable in Copenhaga. Cunoaste engleza, germana, daneza, franceza, spaniola, poloneza, slovaca, fiind atestata cu excelent, în cele mai multe dintre ele.
Ion Fercu – desteptarea.ro

11 COMENTARII

  1. Ca si articolul despre d-na Elisabeta Bostan, si alte articole de genul, nu înteleg utilitatea acestui editorial. Felicitarile mele d-rei Târdea, pentru ca a reusit sa faca ceva concret cu viata ei, dar întrebarea mea ramâne: cu ce scop e scris articolul? Vrea cumva sa demonstreze ca oricine poate face ceva, ca si Buhusiul, oricât de amarât, are prezenta în lume? Pentru ca, sincer sa fiu, mie îmi pare ultima încercare (dintr-o serie destul de lunga, si care probabil va continua) de a ne îmbata cu apa rece si de a spera ca mai multi dintre noi vor ajunge undeva, sus, prin mijloace proprii, desi suntem perfect constienti ca marea majoritate vor ramâne uitati de Dumnezeu în acelasi coltisor sec de Univers.

    La aceeasi concluzie ma duce si lista de “Buhuseni pe Internet”. Am citit o parte din blogurile respective, si nu tin minte sa fi vazut articole relevante, referitoare la frumusetea orasului Buhusi, sau la rolul pe care l-a avut acesta în evolutia persoanelor respective. Laude fara sens. Ne însusim, colectiv, tot ce e “bun”, desi, poate, nu am avut, nu avem, si nu vom avea niciun drept. (Sau e o strategie de ridicare a sitului în PageRank, caz în care nu comentez).

    Sper, totusi, sa nu am dreptate, si sa vad Buhusiul ridicat din anonimitatea în care lâncezeste de ceva vreme!

  2. E un articol despre un alt buhusean care poate spune ca a facut ceva cu viata lui. Despre ce sa citeasca lumea? Despre cum a clonat X 100 de carduri si si-a luat BWM ? Aia ar fi relevant pentru comunitate, nu?

    Se numeste “Editorial” si poate exista undeva un elev care s-a simtit ambitionat dupa citirea povestii. E un lucru pozitiv si nu inteleg de ce pui atatea intrebari.

    Cine spune ca pe blogurile din lista din dreapta trebuie sa gasesti articole relevante despre Buhusi? Este admirabil ca sunt copii care si-au deschis bloguri si scriu texte originale (majoritatea). E un antrenament foarte bun, din multe puncte de vedere, si ii va ajuta in viata.

    TU ce faci pentru a scoate orasul din anonimitatea de care vorbesti, Buhusene?

  3. FELICITARI!!! Si stiu sigur ca mai exista copii in orasul acesta care pot face multe. Eu sunt de parere ca aceasta persoana merita un editorial. E placut sa citesti despre cineva care se lupta sa evadeze din comoda mediocritate. Bravo!!!

  4. pt. un buhusean: sa inteleg ca tot ce se scrie pozitiv despre Buhusi arata mai mult ca o critica la ceea ce nu pot unii face fata. Mentionai: “cu ce scop e scris articolul? Vrea cumva sa demonstreze ca oricine poate face ceva, ca si Buhusiul, oricât de amarât, are prezenta în lume?” Raspunsul meu este DA! Din cate am citit mai sus, acesta este doar un fragment luat din articolul “Tinerii fug de Bacau” publicat in ziarul Desteptarea (http://www.desteptarea.ro/tinerii-fug-de-bacau.html). Daca citesti tot articolul poate avea un sens mai amplu…in fine, nu asta voiam sa transmit prin comentariul meu. Sa inteleg ca tu ai renuntat la a mai crede ca poti face ceva cu viata ta (asta inteleg eu din mesajul tau)…gandeste-te ca multi altii inca mai au vise si sperante. Cred ca articolul poate motiva chiar si pe buhuseni sa creada ca oricine poate reusi orice daca intr-adevar isi doresc si muncesc cinstit pentru visul lor. Nu reprezinta nici aroganta nici lauda – cred eu. Multi copii cu care am lucrat, in scoli, imi spuneau ca isi pierd uneori speranta ca pot realiza ceva in viata doar pentru ca nu au o situatie financiara foarte buna, ca nu sunt cei mai buni la invatatura, ca termina si ei liceul intr-un orasel uitat de lume…ei bine, mesajul poate fi contrariu a ceea ce cred multi. Nu trebuie sa fii bogat sa poti reusi sa faci ceva cu viata ta, nu trebuie neaparat sa termini un liceu cu 10 pe linie ca sa fii acceptat de alte scoli mai bune din orase mai mari. E un mesaj transmis celor ce inca lupta pentru viitorul lor, ca se poate…trebuie doar sa vrei!
    Iti inteleg frustrarea, dar nu inteleg cum unii pot fi fericiti doar daca citesc ceva negativ. Probabil ar fi fost un motiv de comentat, o stire din care puteau fi relatate esecuri… Ziceai: “suntem perfect constienti ca marea majoritate vor ramane uitati de Dumnezeu in acelasi coltisor sec de Univers” … aceasta afirmatie poate fi adevarata daca accepti sa te lasi invins de circumstante. Acesta e doar un motiv pe baza carui multi se pot plange…insa este si ramane doar un jalnic motiv.

  5. Stiati ca doar in India au mai murit bebelusi arsi de vii in maternitate ?
    Am adus asta in discutia pt. ca, nu cu mult timp in urma, cineva de aici ne indemna sa comparam frumosul nostru oras cu ceva locuri de prin India….

  6. :)) chiar eu ziceam acest lucru, dar nu inteleg legatura. Faceam comparatie deoarece toata lumea se plangea cat de rau e in Buhusi si cat de pierdut de lume e…si le spuneam sa se mai gandeasca ca sunt alte orase ce sunt mult mai pierdute si amarate si ca ar fi frumos sa apreciem ce e frumos deoarece Buhusi este un oras frumos plin de oameni cu picioarele pe pamant si destepti…numai eu cate zeci si sute de buhuseni stiu, buhuseni valorosi. India nu este singurul loc in lume unde se intampla astfel de nenorociri insa nu poti clasa orasul nostru cu un altul. Te poti uita la unele care au o infrastructura mai bine pusa la punct, dar asta nu caracterizeaza neaparat valoarea oamenilor. Buhusi este un oras foarte frumos (poate trist pentru multi, dar este unul frumos)…

  7. Mi-ar placea sa compar acest oras cu alte locatii decat cele sugerate de tine. Mai bine zis, mi-ar placea sa nu fiu nevoit sa plec din zona pt. a-mi plimba bebelusul pe o strada pe care sa pot merge cu un carucior fara sa ma feresc la fiecare 10 metri de cate un caine vagabond, un tomberon frumos mirositor, o groapa care arata ca un sit arheologic( si ca vechime), de ceva negri mititei care te trag de mana pt. un banut, de batatoare de covoare active la ora 6 dimineata intre blocuri de locatari.
    Dar da…orasul este foarte frumos.Pacat ca unii oameni se multumesc cu o fantana arteziana nefunctionala, doi trandafiri si un gospodar frumos zambitor.

  8. Ba chiar si infrastructura poate caracteriza valoarea oamenilor, de cat de gospodari sunt si de cat de mult le pasa cum e locul in care traiesc zi de zi. Arata si cat de harnic e primarul, cel care conduce orasul. Si Buhusiul e un oras mic, usor de condus si ingrijit, ar putea arata ca o comuna italiana, elvetiana, germana… etc. Dar mentalitatea mai trebuie schimbata multora dintre noi, din pacate! … Eu iubesc acest oras si sper sa fie asa cum trebuie din toate punctele de vedere (material, spiritual, organizatoric…).

  9. in mare parte aveti dreptate (referitor la ultimele 2 comentarii)! insa de ex. daca intr-adevar vrei sa-ti valorifici valoarea ca si om, nu o poti limita la ceea ce statul iti ofera, la ceea ce primarul face ori nu pentru tine/pentru oras. Ne poate caracteriza ca si societate, insa nu ca si valoare personala. Eu de ex. refuz sa cred ca valoarea mea personala se rezuma la doar ceea ce statul face pentru mine, doar ceea ce un anumit stat poate sa-mi ofere. De multe ori intalnim persoane mult mai educate in randul celor veniti din orase mai mici decat cei din orase mari. Sunt deacord cu afirmatia conform careia Buhusi ar putea arata mai frumos de atat, dar cred ca si noi, cetatenii aducem o contributie la cat de frumos sau nu arata – prin atitudinea noastra. Generatia tanara este cea care ar trebui sa aduca o schimbare, insa se dovedeste ca tot cei mai in varsta au mai mult bun simt in ziua de azi.
    Bogdane, din pacate eu nu am apucat sa vad cum arata fantana din centrul orasului, insa dupa spusele multora, e destul de jalnica … insa gandeste-te ca cei care au avut puterea de a lua astfel de decizii sunt tot de noi alesi 🙁

  10. daca as sti ca Buhusi ar avea in viitor vice primar ca si doamna Gabriela Tardea sint convins ca toate tarile de sus o va sustine si atragerea de investitori in micul Berlin-BUHUSI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here