Renunțarea la fumat – Sindromul de sevraj la nicotină

8.511

Renunţarea la nicotină – un drog care dă dependenţă, aflat în tutun – este caracterizată prin simptome care includ durerea de cap, anxietatea, greaţa şi creşterea necesităţii de a fuma.

Nicotina crează o dependenţă chimică, astfel încât organismul dezvoltă o nevoie de a menţine în mod permanent un anumit nivel al nicotinei. În momentul în care acest nivel scade, organismul începe să manifeste simptomele de sevraj.

Pentru fumătorii care încearcă să renunţe, simptomele de sevraj (lipsă a drogului) la nicotină sunt neplăcute şi stresante, dar pasagere. Majoritatea acestor simptome ating intensitatea maximă la 48 ore de la ultima ţigară şi dispar complet după 6 luni. Dar, chiar după acest timp, s-ar putea încă să vă confruntaţi cu faptul că mâncaţi mai mult decât când eraţi fumător şi puteţi avea nevoie să slăbiţi puţin.

Simptomele de sevraj nicotinic sunt răspunsuri fiziologice la îndepărtarea unei substanţe de care organismul a devenit dependent.
Cel mai bun pas preventiv este să nu vă apucaţi niciodată de fumat şi să vă educaţi copiii în privinţa pericolelor acestuia. Majoritatea fumătorilor au început în adolescenţă sub presiunea anturajului, din dorinţa de a se răzvrăti sau de a părea mai maturi. Dacă sunteţi fumător şi doriţi în mod serios să vă împiedicaţi copiii să devină şi ei fumători, le puteţi oferi un bun exemplu renunţând la fumat.

Medicina convenţională recomandă o combinaţie între medicamente pentru lăsarea de fumat şi modificările comportamentului. Se recomandă mestecarea gumei cu nicotină sau aplicarea unui plasture cu nicotină pentru a vă ajuta să renunţaţi la fumat. Se recomandă încetarea utilizării gumei de mestecat sau a plasturilor după 1 – 2luni.

Terapiile altenative pot oferi sprijin fumătorilor care încearcă să se debaraseze de acest obicei. Tehniciile de modificare a comportamentului care pot fi de ajutor includ meditaţia, vizualizarea ghidată, biofeedback-ul şi hipnoterapia.

FITOTERAPIA
Lobelia(Lobelia inflata) are efecte similare cu ale nicotinei, dar mai blânde şi care durează mai mult. Adesea se combină cu ephedra (Ephedra sinica), un stimulant care ajută fumătorii să renunţe. Se recomandă şi plante cu efecte calmante asupra sistemului nervos în timpul sevrajului nicotinic, printre care: paie de ovăz (Avena sativa), muşeţelul (Matricala recutita), hameiul(Humulus lupulus) şi valeriana (Valeriana officinalis).

ACUPUNCTURA
Acupunctura s-a dovedit folositoare în amelioararea simptomelor de sevraj. Tratamentul durează de obicei 1-3 şedinţe şi foloseşte puncte de la nivelul urechii sau corpului. Acupunctura poate fi combinată cu fitoterapia sau alte suplimente nutritive, dar nu trebuie folosită în acelaşi timp cu guma de mestecat sau plasturii cu nicotină.

PRESOPUNCTURA
– Pentru îmbunătăţirea funcţiei pulmonare după ce aţi renunţat la fumat, apăsaţi punctul de acupunctură Plămân 7. Plasaţi-vă degetul mare de la mâna stângă la două lăţimi de deget deasupra articulaţie mâinii drepte, pe osul radius, pe aceeşi linie cu indexul(degetul arătător).

Apăsaţi ferm timp de 1 minut apoi repetaţi la cealaltă mână. Faceţi acest lucru de 3 ori.

– Apăsând punctul de acupunctură al intestinului gros 4 la nivelul părţii moi dintre degetul mare şi arătător, puteţi obţine astfel ameliorarea simptomelor de sevraj. Folosiţi arătătorul şi degetul mare de la mâna dreaptă pentru a masa punctul respectiv de pe mâna stângă timp de 1 minut. Repetaţi la mâna dreaptă. Nu folosiţi acest punct dacă sunţeţi gravidă.

Ce puteţi face acasă:
– Nu schimbaţi ţigările cu trabuc sau pipă, deoarece fumul acestora are un conţinut mai mare de nicotină şi substanţe cancerigene.
Analizaţi-vă obiceiurile timp de câteva săptămâni; ţineţi o evidenţă asupra când,
– şi de ce fumaţi.
– Faceţi o listă a motivelor pentru care doriţi să renunţaţi la fumat.
– Stabiliţi o dată “de renunţare” şi respectaţi-o.
– Găsiţi înlocuitori – gumă de mestecat fără zahăr sau ţineţi în mână un creion sau stilou şi schimbaţi-vă obiceiurile pentru a evita declanşarea dorinţei de tutun.
– Recompensaţi-vă hotărârea. Cumpăraţi-vă ceva plăcut din banii pe care i-aţi fi cheltuit pe tutun.
– Bucuraţi-vă de mâncare şi mâncaţi cât de multe alimente sărace în calorii în timpul sevrajului.
– Nu lăsaţi ca o recidivă să vă destrame eforturile renunţării.
Foştii fumători îcearacă în medie de 6 ori înainte de a se lăsa definitiv.

Chemaţi medicul dacă:
– aveţi următoarele simptome: cefalee, greaţă, constipaţie sau diaree, scăderea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, oboseală, somnolenţă, insomnie, iritabilitate, dificultate de concentrare, anxietate, depresie, creşterea senzaţiei de foame şi a consumului de calorii, creşterea gustului pentru consumul de dulciuri şi “foame de tutun”.
– sunteţi fumător şi vă îngrijorează starea sănătăţii dumneavoastră.
– fumătorii sunt susceptibili la afecţiuni respiratorii grave şi anume risc crescut de cancer bronho-pulmonar.
– Fumătorii au riscul de a face accident vascular cerebral, infarct miocardic, arteriopatii cronice obliterante şi multe forme de cancer.

Aveţi nevoie de trament complex, de programe de consiliere şi de programe de abstinenţă.

Rubrică realizată de,
DR. MIRON IOAN
medic primar de familie si
doctor în ştinţe medicale

miron

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here