Necesitatea unui cabinet medical în cadrul viitoarei grădinițe din cartierul Orbic – Buhuși

2.345

Copilul are identitate unică, rezonează afectiv cu toate elementele mediului propriu de viaţă. Are nevoie de şansa de a îşi dezvolta abilităţi şi deprinderi care il vor ajuta să răzbată într-o lume a cărei principală caracteristică este dinamismul. Educaţia este iluminarea unei conştiinţe. Conştiinţa individuală înfloreşte în situaţii de învăţare creative şi experimentale.

Tot ceea ce fac copiii este autentic şi din suflet. Este important ca amintirea cea mai frumoasă a vietii sa fie copilaria.  Senitatea, inocenţa, experienţe noi, si zâmbet se vad in sufletele prescolarilor din cartierul Orbic – Buhusi, la aflarea vestii ca vor avea o noua gradinita.

Exista numeroase norme juridice care fac obiectul necesitatii unui cabinet medical in cadrul unei gradinite. Inca de la inceput existenta unui cabinet medical cu program zilnic si asistenta medicala permanenta in cadrul gradinitei este obligatorie.

Exista numeroase argumente si anume

  • Din punct de vedere psihologic, familiarizarea cu atmosfera cabinetului medical nu face decat sa risipeasca teama copiilor cu privire la medici si controale medicale. Copiii interactioneaza zilnic cu asistenta medicala echipata cu halat alb si spulbera bariera de teama care se dezvolta la aceasta varsta fata de personalul medical, construind o relatie de prietenie. Relatia cadru medical – copil se dezvolta armonios, copilul intelegand de la o varsta frageda ca medicii actioneaza in interesul sau si impreuna au acelasi scop: sa-i fie bine, sa nu il doara, sa creasca sanatos. Medicii se transforma astfel din personaje de temut (ipostaza care nu trebuie intretinuta de familie prin amenintari cu doctorul) in modele de urmat in prezenta carora copilul capata un sentiment de siguranta si confort.
  • Cu sprijinul cabinetului medical gradinita deruleaza programe educationale: cum sa te speli pe dinti corect, de ce spalarea mainilor este atat de importanta, cum sa sufli nasul singur, cum procedam atunci cand utilizam toaleta si multe altele.
  • Avand in vedere dotarile cabinetului micutii au posibilitatea de a fi cantariti si masurati periodic.
  • Triajul copiilor este efectuat in fiecare dimineata de catre asistenta medicala. Astfel, in cazul unor semne de raceala/boala se actioneaza in scopul protejarii copilului dar si pentru siguranta colegilor sai. Prima masura este aceea de a anunta imediat parintii copilului. In mod similar se procedeaza si in cazul unor semne/simptome aparute pe parcursul programului. Copiii de varsta prescolara pot prezenta simptome noi intr-un timp foarte scurt, chiar si o ora. De asemenea, cabinetul medical este si „izolatorul” in care copilul bolnav, posibil contagios, isi poate petrece ziua pana in momentul sosirii parintelui.
  • Parintii sunt mai linistiti stiind ca exista o persoana in gradinita ale carei sarcini sunt concentrate pe sanatatea si bunastarea micutilor. Asistenta medicala este responsabila sa observe si sa actioneze imediat in cazul aparitiei oricarei probleme de sanatate in cadrul gradinitei. Intotdeauna pe primul loc dupa siguranta copilului este informarea parintilor. Acest lucru are loc imediat si nici o masura nu se adopta fara acordul acestora.
  • O scrisoare din partea gradinitei si a personalului medical din Cartierul Orbic – Buhusi catre parintii lor.

Dragi parinti,

Ne-aţi încredinţat un copil şi vi-l înapoiem mai înţelept, responsabil şi mai matur decât în ziua în care zâmbetele noastre s-au întâlnit. E mai înalt, a crescut în greutate, are condiţie fizică. Deşi ar fi crescut şi în absenţa gradinitei si a cabinetului medical, vă mărturisim că a fost în aceeaşi măsură o bucurie şi un privilegiu să-i cultivăm personalitatea, să ne minunăm de miracolul devenirii lui.

Vi-l înapoiem cu reţinere în suflet, pentru că în timpul petrecut împreună am devenit parte unul din celalalt. Am zâmbit împreună, am învăţat unul de la celălalt, ne-am jucat, am studiat şi ne-am îmbogăţit vieţile reciproc.

Am vrea ca această poveste să nu aibă sfârşit, însă trebuie să vi-l înapoiem.

Aveţi grijă de el, este nepreţuit.

Vreau să ştiţi că vom fi întotdeauna parte din existenţa lui, oriunde l-ar purta paşii, orice ar alege să facă, oricare i-ar fi destinul.

Vom fi întotdeauna prietenul lui.

Semnat,  gradinita si cabinetul medical din cartierul Orbic – Buhusi

 

Dr. Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here