Doctorul inimilor se întoarece la Buhuși

3.207

eduard apetrei

Povestea bătăilor inimii

“Inima, prin bătăile ei, aplaudă existenţa noastră”, spunea Lucian Blaga. Bătăile inimii reprezintă modalitatea de comunicare a inimii cu întreg corpul, printr- un anumit limbaj ce se decodifică în zilele noastre.

Primul ritm auzit de noi se petrece în viaţa intrauterină şi este ritmul inimii mamei. Acest ritm este reţinut în subconştient şi depozitat într-o anumită parte a creierului, ritm ce va influenţa într-un fel sau altul evoluţia noastră ulterioară.

De-a lungul istoriei, bătăile inimii au fost interpretate diferit. Astăzi se ştie că numărul de bătăi ale inimii, de-a lungul întregii vieţi, este determinat genetic. Dacă inima bate mai rar ( 55-65 bătăi/ minut) avem şansa să trăim mai mult.” Eduard Apetrei .

Prof.dr. Eduard Apetrei s-a nascut in localitatea Blagesti, satul Buda judetul Bacau la 11 octombrie 1937.
A absolvit Facultatea de Medicina din Iasi in 1960, s-a specializat la Bucuresti in cardiologie si a facut stagii de pregatire in Finlanda, Belgia si Franta. Are o sumedenie de discipoli care acum conduc sectii de cardiologie din spitale importante.

Cardiologia i s-a parut interesanta pentru ca ii oferea posibilitatea de a ingriji foarte multi oameni si este un domeniu cu o natura dinamica. Prof. dr. Eduard Apetrei, doctor in medicina, este seful Sectiei II Cardiologie la Institutul Inimii “C.C. Iliescu” din Bucuresti, membru al Asociatiei Europene de Cardiologie si al Federatiei Mondiale de Cardiologie. Afirma ca tine la Societatea Romana de Cardiologie si la sport. De ani intregi, in timpul liber, practica voleiul, tenisul, schiul si inotul. Nu are nici o afectiune cardiovasculara si spune ca multi romani ar putea sa se fereasca de astfel de boli prin mentinerea unei vieti normale, cu multa miscare.

Studii: Liceul Ferdinand din Bacău, Facultatea de Medicină din Iaşi (1954-1960), cursuri şi stagii practice de Cardiologie în ţară (1965-1966) şi în diferite domenii ale cardiologiei în Franţa (1972), Finlanda (1972), Belgia (1972), Anglia (1993), SUA (1994).
Activitate: Stagiar: Oneşti (1960-1964), secundar cardiologie (1965). Din anul 1965 activează în Universitatea de Medicină Carol Davila, Bucureşti: preparator, asistent, şef de lucrări, conferenţiar (1991), profesor (1993). Şeful clinicii de cardiologie (1992-2003). Doctor în medicină (1973), medic primar cardiolog (1974). Visiting Professor la Universitatea Bowman Gray, Carolina de Nord (America) timp de trei luni (1994). Membru în Comisia Europeană, specialitatea Cardiologie (1995-2010), membru în Comisia Europeană de acreditare în ecocardiografie (2000-2005). Editor coordonator al Revistei Române de Cardiologie (1991-2004), redactor şef al Revistei Române de Cardiologie (din 2004).

Membru în comitetul de redacţii al unor reviste medicale din ţară şi străinătate. Domenii de competenţă: cardiologie, ecocardiografie, doppler vascular.

Cercetare:A studiat cardiomiopatiile, hipertensiunea arteriala,bolile congenitale,valvulopatiile şi mai ales modificările ecocardiografice în diferite domenii ale cardiologiei. A contribuit esenţial la introducerea ecocardiografiei în România,organizând cursuri în domeniu înaintea multor ţări din Europa, a scris primul tratat de ecocardiografie din ţară. Clinica de cardiologie a primit titlul de Centru de Excelenţă în perioada cât a fost şeful clinicii. A contribuit la dezvoltarea cardiologiei moderne în România,continuând opera înaintaşilor. Din anul 1982 este membru in board al Societăţii Române de Cardiologie, secretar (1990-1994) şi preşedinte (1994-1998) al acestei Societăţi. A organizat şi condus nenumărate congrese şi conferinţe naţionale de cardiologie. Din anul 1984 participă la congresele europene de cardiologie şi ecocardiografie cu lucrări sau conferinţe, moderând sesiuni. Mebru în comitetul ştiinţific al unor congrese europeene sau mondiale, lector şi moderator la cursuri internaţionale, coordonator naţional la şapte contracte de cercetare multinaţionale.

Publicaţii: Autor a 16 cărţi de cardiologie. Dintre acestea amintim: Mecanofonocardiografie (1977), Arteriopatii periferice (1979), Cardiopatia ischemică (1981), Ecocardiografia (1990), Actualităţi în Cardiologie (1998), Boli congenitale (2001), Insuficienţa cardiacă (2001), Electrocardiografia (2002), Ecocardiografia în imagini (2002), Cardiologie – cazuri comentate şi ilustrate vol I – IV (2002-2005), Enciclopedia Medicală Românească de la origini până în prezent (2008). A scris 32 de capitole în tratate şi monografii, peste 280 lucrări publicate

Afilieri: Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale (vicepreşedinte din 2007), Fellow al Societăţii Europene de Cardiologie, membru a numeroase societăţi ştiinţifice internaţionale de cardiologie şi ecocardiografie

Prezenţă în Who’s Who.

Distincţii: Ordinul Naţional – Serviciul Credincios în grad de Comandor; Premiul Iuliu Haţieganu al Academiei Române.
Cetăţean de onoare al comunei Blăgeşti si Cetăţean de onoare al oraşului Bacău.

“Monografia orasului Buhusi” cred ca va primi in “inima” si paginile sale viata si activitatea celui mai mare cardiolog al acestoe meleaguri.

Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale.

1 COMENTARIU

  1. Intradevar acestia sunt cei cu care ne mandrim cu adevarat pentru ca cu asa o bibliografie avem si de ce, sper si eu ca si altii de altfel ca “Monografia orasului Buhusi” va accepta cu “inima” in paginile sale viata si activitatea celui mai mare cardiolog al acestor meleaguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here