Buhuși – 580 de ani de la atestarea documentară

1.597

Primăria Buhuși a organizat ieri un eveniment special pentru marcarea a 580 de ani de istorie buhușeană, în anul Centenarului Marii Uniri.

În urma documentării realizate de doamna profesoară Tinca Vârlan pentru Monografia Orașului Buhuși, a fost stabilit faptul că în data de 9 noiembrie 1438 este menționată pentru prima dată o localitate pe teritoriul actual al orașului Buhuși. Prof. Vârlan a deschis evenimentul de ieri astfel: În urmă cu 580 de ani, la 9 noiembrie 1438, Ilieș și Ștefan voievozi, fiii luiAlexandru cel Bun, întăresc lui Tatul Herlic și nepoților săi de soră, trei sate pe Bistrița, „anumi Moineștii, unde au fost casa lui Herlic și undi au fost Negușor, în gura Orbicului, și Bodeștii, din gios, și Mogoșăștii, din sus.”

Înainte de „lecția de istorie” din Sala Mică a Casei de Cultură deschisă de prof. Tinca Vârlan protopopul Vasile Cozma, primarul Vasile Zaharia a inaugurat o placă din bronz pe fațada Casei de Cultură. La troița din apropiere, dedicată eroilor căzuți la Revoluția din ’89, a fost îngropată o „capsulă a timpului” din inox, etanșă, pentru a prezerva obiecte reprezentative pentru civilizația și cultura buhușeană. Ea va fi deschisă peste 100 de ani, în 2118.

Au fost acordate și patru titluri de Cetățean de Onoare. Două dintre ele post-mortem, colonelului Eugen Alcaz, cel care a investit în înființarea Fabricii de Postav, și lui Toader Buhuș (ctitorul bisericii ,,Sf. Înviere”). Au primit titlul de Cetățean de Onoare prof. Crisostom Dantz, pentru contribuția de excepție la promovarea handbalului buhușean și românesc, și actrița Maria (Pușa) Teslariu pentru contribuția la promovarea valorilor teatrului și filmului românesc. Doamna Teslariu nu a putut fi prezentă, iar placheta îi va fi înmânată într-un alt eveniment, în viitorul apropiat.

Primarul a acordat apoi Diploma de Excelență și Trofeul „Buhuși-580 de ani” unor personalități/ instituții care au lăsat „urme” pozitive în viața comunității: Obștea Mănăstirii „Sf. Mucenic Emilian de la Durostrorum”– Ciolpani; Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuși; preot Claudiu Nedelciu; Ștefan Câmpan, manager STOFE Buhuși; Ioan Teslariu, manager al firmei INTERTRANSCOM; Gabriel Dominte, manager al PESCADO GRUP SRL; Mihail Lupu, manager VIVA FEED; dr. Mouhannad Toron, managerul spitalului; ec. Constantin Stoica, director al Direcției Finanțelor Publice, sucursala Buhuși; Maria Mihaela Colbeanu, medic primar; Ionel Turcea, fost primar; prof. Ion Pascariu (Ion Dinvale), poet; prof. Ion Fercu, scriitor, jurnalist; prof. Petru Botezatu, lider al asociației „Renașterea”; Andre Muit, președinte al Asociației „Betania”; prof. Ioana Osinschi-Grosaru, președinte al Comunității Italienilor din România; Emilia Munteanu, fostă handbalistă; Brif Hainrich, președintele Comunității Evreilor Bacău; Mariana Cojocaru – Blanaru, dr. în medicină genetică, psiholog, astrolog; Gheorghe Popa, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii și al Identității Naționale; lect. univ. dr. Sorin Brașoveanu, președintele C. J. Bacău. De asemenea, primarul a acordat diploma aniversară și trofeul „Buhuși-580” tuturor consilierilor Consiliului Local.

Ioana Osinschi–Grosaru a acordat, din partea Comunității Italienilor din România, diplome de excelență prof. Crisostom Dantz și antrenorului Constantin Teodorescu. „4 Magic Quartet” a ,,punctat” admirabil, cu piese simfonice, momente ale manifestării în finalul căreia primarul Vasile Zaharia a spus: „Noi, cei ai anului 2018, suntem purtătorii unei ștafete doldora de Istorie, Suflet, Trudă și Speranță și încercăm să oferim blazonului minunat al orașului și alte repere de excepție: economice, sociale, culturale, literare, educaționale, științifice, sportive și, nu în ultimul rând, accente fericite care vizează calitatea vieții. Nu avem nicio îndoială: Voi, buhușenii anului 2 118, care veți citi mesajul nostru din CAPSULA TIMPULUI, veți purta mai departe, cu mare dragoste, această minunată Ștafetă. Buhuși nu este doar un oraș cu trecut de excepție și prezent optimist, ci, datorită și Vouă, și unul al Viitorului.”

Mai multe poze de la eveniment sunt disponobile aici.
foto: Eduard Mihăilă

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

 1. Ca fiu al orasului ma bucura realizarile in istoria orasului
  Ma numesc cezar bacalu.
  M am nascut in orasul buhusi in 1945
  Sunt fiul avocatului bacalu avram care a pledat la judecatoria buhusi pana in 1945.tata a fost o perioada directorul scolii evreiesti din oras.
  Felicitari organizatorilor aniversarii.felicitari colegului puiu dantze pentru tot ce facut la hanbalul femenin din buhusi.felicit organizatorilor pentru initiativa si organizarea extraordinara a aniversarii
  Cu multa stima si iubire
  Cezar bacalu din israel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here